Nu är Ekhagens bostadsområde invigt

Nu är Ekhagens bostadsområde invigt
januari 20, 2019 carl
När gatljusen tändes berättade Peter Billberg, vd, för Västervik Golf Resort Ekhagen, att det är fyra ord som står för det nya bostadsområdet intill Golfbanan. 
– De orden är Kompetens, kvalitet, tempo och tur.

Området kan komma att ge 1 500 människor nya boenden i en unik miljö, nära skog och hav. Peter Billberg säger att man är tvungen att bygga så stort i dag för att få lönsamhet i ett byggprojekt. Än finns det plats för fler byggprojekt i området.

Trots att hela projektet ser ut som en framgångssaga är inte Peter Billberg nöjd.

–  När jag har fått ett äldreboende och ett dagis här i området, då är jag nöjd. Då som först kan jag säga,” Peter, det här har du gjort riktigt bra”, men där är vi ännu inte.

Bandet klipptes

Det röda bandet klipptes av Peter Billberg, Per Allerth vd för Västervik Miljö & energi AB, Anders Björlin kommundirektör och Dan Nilsson kommunalråd.

–  Redan 2002 såg jag de första detaljplanerna på området och då tänkte jag hur kommer detta att gå. Kommer det en dag att bli verklighet. Idag står vi här och ser resultatet. Det är just sådana människor som Peter Billberg, som är visionärer med vilda idéer som Västervik behöver, sa Dan Nilsson.

–  Jag vill också framhålla Peter Billberg men även Per Stalebrandt från Kanonaden som varit drivande gjort mycket av markarbetet här, sa Anders Björlin.

– Det är fyra ord som jag vill säga som är nyckeln till att vi kan stå här idag. Det är kompetens, kvalitet, tempo och tur, sa Peter Billberg.

Husprojektörer

Idag är det fyra företag som har köpt mark för att bygga hus på området. Alla var representerade och berättade om sina byggplaner för allmänheten.

– Vi kommer att ha totalt 13 hur i området, sa Jonas Ålstam, från Västerviks Bostadsbolag.

De är redan igång med byggandet av de sju första husen som planeras vara inflyttningsklara i september i år.

OBOS har planerat att bygga 20 villor, en och tvåplans med carport och förråd. Anledningen till att de köpt mark i området är glasklart, enligt Linus Ståhl, vid OBOS.

– Titta runt omkring dig. Nära naturen, nära till havet, nära till staden och badplatser. Det är ett unikt läge.

Magnus Lanneborg från Riksbyggen resonerar på samma sätt.

– Det är ett fantastiskt läge. Det kommer att bli ett helt unikt bostadsområde.

Riksbyggen kommer att bygga i två etapper. Den första blir 20 lägenheter och 17 radhus i en bostadsrättsförening. Etapp två blir något mindre.

LågenergiHus har köpt 15 tomter, där de kommer att bygga villor.

–  Våra hus kommer att ligga ner mot vattnet, säger administratör Camilla Palmqvist.

Det första visningshuset kommer att stå klart vecka 12.

Camilla berättar att det inte är miljön som är drivkraften bakom att LågenergiHus väljer att bygga i området.

–  Vi kommer från Linköping och det finns inte några tomter kvar att bygga på där. Vi tycker att Västervik är en lämplig stad att bygga i. Det är en trevlig stad.

Läs mer: http://www.dagensvastervik.se/nyheter/e/35218/nu-ar-ekhagens-bostadsomrade-invigt-/